flek-huskyIzloženost zimskim vremenskim uvjetima (hladnoća, snijeg, led, suhi zrak) može dovesti do problema sa zdravljem kože i jastučića na šapama pasa. Koža može postati suha i prhutava, na šapama se mogu pojaviti ozljede i ozebline. Sol i kemikalije koje se koriste za odleđivanje mogu izazvati kemijske ozljede kože i jastučića na šapama, a ako ih pas poliže sa šapa i unese u organizam mogu dovesti do trovanja. Kako bi Vašem ljubimcu olakšali uživanje u zimskim radostima pripremite sebe i njega za zimu.

Prilagodite frizuru svog psa za zimu

Poželjno je urediti dlaku , ali nemojte psa šišati do kože u zimskim mjesecima. Dugodlakim psima dlaku treba urediti tako da nije preduga kako bi se na njoj skupljalo što manje gruda snijega. Posebno treba obratiti pažnju na dlake među prstima i jastučićima. Njih treba što je moguće više skratiti kako se tu ne bi stvarale grudice snijega. Kraća dlaka među prstima i jastučićima omogućiti će lakše nanošenje sredstva za zaštitu kože od soli i kemikalija za odmrzavanje. Također pripazite na dužinu noktiju jer predugi nokti mogu uzrokovati krivi položaj prstiju i omogućiti ulazak snijega, soli i kemikalija u prostor između prstiju.

Pripremite odjeću i obuću za svog ljubimca

Kratkodlaki psi bi prilikom šetnje trebali nositi kaputić ili vestu koja će ih štiti od hladnoće i vlage te sprječava isušivanje kože. Idealna zaštita za šape u zimi su šlapice za pse. Šlapice će zaštiti šape od hladnoće, snijega, soli, kemikalija i mehaničkih ozljeda. Šlapice trebaju biti odgovarajuče veličine i pravilno pričvršćene. Većina pasa ih u početku nerado nosi pa je potrebno psa pomalo navikavati postepeno povečavajući vrijeme nošenja.

Pripremite se za šetnju. Obucite svog psa

Ukoliko ne koristite šlapice namažite šape sredstvom za zaštitu. Ponesite ručnik kako bi mogli povremeno obrisati šape. Probajte šetati po mjestima gdje nisu korištena sredstva za odleđivanje. Izbjegavajte parkiralište kako Vaš pas ne bi došao u kontakt sa slučajno prolivenim antifrizom koji je jako toksičan. Spriječite vašeg psa da pije iz lokvi kada se snijeg počne topiti pogotovo u blizini pločnika na kojima se koristila sol ili sredstva za odmrzavanje. Nemojte šetati predugo kako bi smanjili mogućnost pothlađivanja, probajte izlaziti u više kratkih šetnji.

Postupak nakon šetnje

Nakon šetnje psu obavezno operite noge i trbuh sa mlakom vodom kako bi isprali sav led, sol i kemikalije sa kože. Nakon pranja dobro posušite psa posebno pazeći na područje između prstiju. Pregledajte kožu i jastučiće radi mogućih iritacija, rana, ozeblina ili kemijskih ozljeda. Namažite šape sa nekim od sredstava za zaštitu kože i jastučića.

Prilagodite način života Vašeg psa zimskim uvjetima. Prilikom velikih hladnoća svi psi bi trebali biti unutra kako bi se izbjegla mogućnost podhlađivanja, smrzavanja pa i uginuća. Treba im osigurati ležaj na suhom i toplom mjestu podalje od propuha po mogućnosti na povišenom mjestu. Za održavanje tjelesne topline psi zimi troše više energije pa bi bilo dobro malo povećati obrok kako bi tu energiju nadoknadili. Voda treba uvijek biti dostupna kako bi se izbjegla dehidracija i da se sačuva vlažnost kože. U prostorije sa grijanjem postavite ovlaživače zraka kako bi spriječili isušivanje kože i dlake. Što je moguće manje kupajte psa da bi smanjili isušivanje kože, a ako je to neophodno potrebno koristite hidratantne šampone.

1 Comment
  • Mr WordPress Lipanj 18, 2010 8:51 pm

    Hi, this is a comment.
    To delete a comment, just log in and view the post's comments. There you will have the option to edit or delete them.

Add Your Comment

Kontakt
Turinina 5, 10020 Zagreb, Croatia
pon-pet: 08-21h; sub: 08-16h
HITNE INTERVENCIJE: 0-24h na 099/3974 664
info@vetvision.hr
Tel: 01/6624 851
Mob: 099/3974 664